2011

2011. év

Leonarod da Vinci program

 

A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság „Egész életen át tartó tanulás” együttműködési programjának szakképzésre kiterjedő alprogramja, amely lehetőséget biztosít a szakképzésben és a szakmacsoportos alapozásban tanuló diákok számára külföldi szakmai gyakorlaton való részvételre.

Iskolánk hagyományai és céljai szerint a művelt, igényes szakemberek képzésének intézménye. A kor változó kihívásainak megfelelve keressük azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik, hogy diákjaink képessé váljanak ezeknek a kihívásoknak megfelelni. Fontosnak tartjuk, hogy olyan képességek, készségek birtokába jussanak, melyek megalapozzák a jövőjüket, segítik egyéniségük személyiséggé válását, ezáltal képesek lesznek felelős cselekvésvállalásra.

Iskolánk az elmúlt négy évben sikeresen pályázott a külföldi szakmai gyakorlat megszervezésére. 2011 nyarán Németországban (Sanitz, Rostock, Grimmen) járt 11 diákunk. Mind a 11 diák pékségekbe dolgozott, 4 pékségbe voltak elhelyezve.

A diákokat Turi Tibor segítette. Az idegen nyelvi környezet, a hazaitól eltérő szokások, a szülői háztól való távollét komoly próbatétel volt mindannyiuk számára.

A szakmai munka mellett lehetőségük nyílt szabadidős programok keretében bejárni a város szűkebb-tágabb környezetét is.

Célunk a programmal azoknak a készségeknek, képességeknek a fejlesztése, amelyek segítik a diákjaink személyes fejlődését, növelik munkavállalói kompetenciáikat megkönnyítve mind a hazai, mind az európai munkaerő-piaciérvényesülésüket.

Az „egész életen át tartó tanulás” tükrében lezajlott program lehetőséget adott arra, hogy a kedvezményezettek már középiskolai tanulmányaik alatt szembesüljenek az önképzés, valamint az önálló, életen át tartó tanulás fontosságával.

Diákjaink élményekkel gazdagon tértek haza. Beszámolójukból kiderül, hogy a szakmai gyakorlat és a kint tartózkodás életre szóló lehetőséget adott számukra.

A programunkban tervezett felkészítések megvalósultak. Ezeket haladási naplóban dokumentáltuk. Az először megvalósult lélektani tréning, hazai és külföldi nyelvi és szakmai felkészítés sikerrel zárult.

Ebben a pályázati fordulóban is folyamatosan látogattuk a németországi fogadó helyeket és a helyi tanulófelelőssel értékeltük a diákok munkáját.

Letölthető beszámoló 2011.


kmaszc logo Nfsz Logo logo sulinet Uj Mo Uj Szechenyi Terv Logo Kis Eu Logo pmkik logo nak logo emmi logo itm logo